Tijd tussen vaccinaties
mei 22, 2021 - 12:44Alle patiënten die een tweede coronavaccinatie moeten krijgen, hebben hiervoor een afspraak kunnen maken tegelijk met hun eerste prik. Het advies voor de tijd tussen de prikken was 10-12 weken. Uit toen bekend onderzoek bleek dat langer wachten tussen twee prikken beter was. Afgelopen week heeft de minister op advies gezondheidsraad besloten dat het interval ook korter mag zijn: in plaats van 10-12 weken mag het nu tussen 4 en 12 weken worden gegeven.
Als praktijk kunnen wij om twee redenen gemaakte afspraken niet vervroegen. Hieronder leggen we uit waarom. Ook willen we wat zeggen over het type vaccinatie dat wij geven, het AstraZeneca-vaccin.
1. Organisatie
Er zijn overeenkomsten maar ook duidelijke verschillen tussen de organisatie van de coronavaccinatie en de griepvaccinatie. De overeenkomsten zijn dat beide
- in de koelkast moeten worden bewaard;
- binnen een paar uur nadat het uit de koelkast is gehaald worden geprikt;
- niet terug in de koelkast mogen als het langer dan enkele minuten uit de koelkast zijn.
De corona-vaccinatie verschilt voor de praktijk op een aantal punten flink van de traditionele griepvaccinatie.
Vaccinatie in ampullen en niet in losse spuiten
We krijgen de coronavaccinaties geleverd in ampullen. Daar halen we 11 tot 12 vaccins uit halen. Als een ampul open is, moet deze in 6 uur gegeven zijn. Daarna moeten we het vaccin weggegooien, het zou dan niet meer goed werken.
Bij de griep krijgen we doosjes met voorgevulde spuiten. Dan is een injectie voor een enkele patiënt zo uit de koelkast gehaald en klaar voor gebruik.
Om verlies van toch nog schaars vaccin te beperken zullen er voor de coronavaccinatie minimaal 11 personen binnen 6 uur een injectie moeten krijgen. Dit leidt tot het volgende probleem.
Wachttijd na coronavaccinatie
Omdat het coronavaccin nieuw is, vragen we iedereen om na de injectie 15 minuten te wachten. Na de griepprik kunt u gelijk naar huis. We moeten ruimte maken op de praktijk zodat u kunt wachten en we moeten meer personeel vrijmaken om bij problemen in te kunnen grijpen. Zoals hierboven gezegd: we moeten elf personen per ampul binnen een beperkte tijd prikken en daarvoor ook ruimte hebben om te wachten.
Kortom: de coronavaccinatie vraagt flink meer tijd van u en ons als praktijk. Daarom proberen we het aantal momenten van prikken zoveel mogelijk te beperken.
De gewone zorg moet doorgaan
Het vaccineren is een taak die we doen naast ons gewone werk: behandelen van zieke mensen. In geval van spoed gebeurt dat nog steeds tijdens de vaccinaties. Maar sommige vragen kun je niet eindeloos blijven uitstellen. We willen daarom niet te veel van onze gewone spreekuren verstoren.
2. Datum van levering
Wij ontvangen de vaccins voor de afspraken van 1 en 2 juli 2021 kort voor de vaccinatiedatum. De hele regio krijgt binnen een aantal dagen zijn voorraad. Er is er geen schuiven mogelijk. Alleen hierom al is het niet mogelijk om veel eerder een injectie te geven: we hebben ze niet!
We hopen u hiermee duidelijk te hebben gemaakt dat wij niet heel flexibel kunnen zijn met afspraken rond de coronavaccinatie. In ieder geval veel minder flexibel dat we bij de griepvaccinatie kunnen zijn. Mocht u om een medische reden (bijvoorbeeld operatie of behandeling voor kanker) in de knel komen met de vaccinatiedatum, neem dan contact op.
Over het soort vaccinatie
In de huisartsenpraktijk prikken we alleen het AstraZeneca vaccin. De overheid bepaalt welke geboortejaren welk vaccin krijgen. Er is hierin géén keuze. Als u geen AstraZeneca-vaccin wil is dat u goed recht. Het is echter onbekend of u een ander vaccin kunt krijgen en wanneer dit dan zou zijn. Houdt hiervoor de website van de overheid (coronavaccinatie.nl) in de gaten.
Bent u jonger dan 60 jaar? Dan kunnen wij als huisartsenpraktijk u op dit moment niet vaccineren. De overheid bepaalt wanneer andere groepen aan de beurt zijn voor vaccinatie. Wij kunnen dat niet voor u veranderen. Meer informatie vindt u op coronavaccinatie.nl. U kunt ook bellen met het landelijke informatienummer: 0800 1351.